Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. januar 2015. Referansenummer: 6667

Hjerte/kar

Bytte av medisiner mot høyt blodtrykk

Hei. Jeg har hatt høyt blodtrykk i mange år (Forhøyet). Det har det siste året ligget på 140(150)/80. Er 158 cm høy og ca. 70 kg. Jobber 100% som renholder og er 65 år, kvinne. Nå syns min fastlege at blodtrykket var for høyt og hadde lyst til å forandre på medisinen. Jeg er litt i tvil for jeg er redd jeg vil få bivirkninger. Før de klarte å finne riktig dosering og riktige medisiner da jeg begynte med dem var trykket på over 210/115 over lang tid. Hadde masse ubehag og ble ikke sykemeldt. (bytta lege etter det). Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten behandling hadde du et veldig høyt blodtrykk. Hvis et slikt blodtrykk står ubehandlet over flere år, kan det gi skade på organer som nyrer og øyne. Blodårene blir også syke og kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er derfor viktig at du får behandling. 

Det virker som om fastlegen din ikke er helt fornøyd med blodtrykket og ønsker å øke/bytte behandlingen. Om du bør gjøre det eller ikke er vanskelig for meg å svare på. Fastlegen din kjenner deg best og har oversikt over flere andre detaljer om helsen din, og kroppen din som jeg ikke har. Det er derfor lurt på følge rådene til legen din. Det kan hende at legen din ser tegn til skade på organer som gjøre at han vil styrke behandlingen. Hvis du likevel er usikker på om det er riktig for deg å øke behandlingen, kan du be om en ny vurdering hos en annen lege. Den nye legen vil da få tilsendt opplysninger om helsen din, og kan vurdere om han er enig med fastlegen din eller ikke. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar