Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. juli 2015. Referansenummer: 8150

Hjerte/kar

Smerter i høyre side. Oslers sykdom.

Hei. jeg har en samboer som har hatt store smerter i høyre side i 2-3 mnd, og som stråler litt til rygg/mage. Han har problemer med å reise seg, snu seg i sengen, smertene kjennes som knivstikk, sier han, når han tar på området. Han har vært på ultralyd og tatt blodprøver, uten noe funn.

Han har Oslers sykdom, er født med forstørret hjerte og har pulmonal hypertensjon og astma. Han er på sykehus å får jerntilskudd i blodet ca. 1-2 ganger pr.uke, og har sagt ifra om disse smertene flere ganger, men de mener det kan være muskulært. Jeg har massert, smurt muskelkrem, og han har hatt massasjebehandling, men ingen ting hjelper. Jeg er rådløs, og håper noen kan hjelpe.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår hans fortvilende situasjon med langvarige smerter. Dersom han er undersøkt flere ganger og har normal ultralyd er det nok sannsynlig at smerten kommer fra ribbein/muskel/muskelfester i området slik andre leger har antydet. I så fall vil betennelsesdempende gel som påsmøres i området kunne hjelpe (f.eks orudis eller ibux), evt betennelsedempende medisin. Han har imidlertid også pulmonal hypertensjon og forstørret hjerte, som gir en viss risiko for stuvning av blod i leveren (under høyre ribbeinsbue). Dersom leveren skulle være betydelig forstørret/øm kan dette påvises ved en vanlig legeundersøkelse. Kontroll av hjertet hos kardiolog kan evt. bli aktuelt. Hyppige jerntilskudd i blodet over lang tid kan i teorien også påvirke leveren.  Ved oslers sykdom har det lett for å blø fra små blodårer, og blodansamlinger kan være en annen teoretisk mulighet som man kan ha i bakhodet (men han har gjort normal ultralyd som jo taler imot dette). Håper symptomene bedrer seg, og ønsker evt. lykke til med videre undersøkelser.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar