Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. juni 2015. Referansenummer: 7972

Angst, svingende blodtrykk og puls.

Hei! Jeg har et spørsmål angående noen symptomer jeg har hatt i det siste. De siste 2 årene har jeg vært i en situasjon hvor jeg har hatt mange symptomer som ikke har vist seg å være knyttet til noen somatisk sykdom, deriblant svimmelhet, mageproblemer, muskelsmerter, hodepine osv. Det hele startet med angst for hjertet og angstanfall, men dette har nå roet seg ned de siste månedene. Tidligere hadde jeg angstanfall, men følte meg relativt bra ellers. Nå er situasjonen omvendt, jeg har nesten ikke angstanfall og jeg føler meg syk hele tiden. Som en konsekvens av dette har jeg endt opp med en relativt inaktiv livsstil i forhold til før, da jeg var en aktiv idrettsutøver. Jeg har lært meg å leve med disse symptomene, men i det siste har bekymringene rundt hjertet kommet tilbake på grunn av en opptrapping av enkelte symptomer. De siste årene har jeg hatt ortostatisk hypotensjon, noe som gir meg hjertebank og pulsøkning hver gang jeg reiser meg opp. I tillegg får jeg noen ganger hjertebank og puls på opp mot 160 av å bare gå rundt i huset. I det siste har jeg også fått serier med ekstraslag, og på det meste 50 ekstraslag på en time. Ting som dette gjør at jeg sliter med å leve normalt, jeg føler at jeg blir verre når jeg reiser meg opp og gjør noe, og dette fører til at jeg sitter/ligger mye stille. Jeg har en rekke symptomer som verken legene eller jeg finner noen forklaring på. Ut ifra dette har jeg følgende spørsmål: - Kan inaktivitet være årsaken til ortostatisk hypotensjon og et mer følsomt hjerte? - Er disse episodene jeg har hatt med hjertet et tegn på sykdom eller kan det være knyttet til underliggende stress/angst? - Er det normalt å få hjertebank og 160 i puls av å gå vanlig? Hva kan være årsaken til at dette noen ganger skjer? Kan det være knyttet til lavt blodtrykk/ortostatisk hypotensjon? - Har du noen tips til hva jeg kan gjøre eller hvor jeg kan få hjelp for å komme meg ut av denne situasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! (Beklager amerikansk keyboard i dag). Du har havnet i en krevende situasjon og har sikkert vaert igjennom mange legebesoek og tankeprosesser i loepet av disse 2 aarene.

Foerst av alt saa vil jeg si at prognosen din er god, og at du har alle muligheter til aa komme deg ut av dette og bli frisk. La oss ta dette litt punktvis:

- Angst-komponenten: Hos unge folk med motivasjon for aa bli bedre saa hjelper behandling godt. Hvis du ikke alt har hatt kontakt med en psykolog sa vil jeg anbefale dette for aa faa paa plass en behanldingsplan som passer for deg. Som du selv er inne paa, er det sannsynlig at noen av de fysiske plagene dine ogsaa blir bedre naa du kommer igang med dette.

- Svingende blodtrykk og puls: Det er mange faktorer som kan paavirke, viktig aa utelukke stoffskifteproblemer, mangeltilstander etc og jeg forstaar at du har vaert hos lege og gjort endel undersoekelser inklusive blodproever. Angst kan gi rask pulsendring, men det hoeres ikke ut som at disse symptoemen kommer i tilknytning til angsten din? Hvis du ikke alt har vaert til utredning hos en hjertedoktor, saa vil jeg anbefale at du faar gjort det (enten med henvisning gjennom fastlge eller dirkete til en privat kardiolog). Hos kardiologen boer du faa gjort en doegnregistrering av hjerterytmen din. Statistisk sett er sjansen meget liten for at du har noen alvorlig hjertetilstand, men etter to aar med symptomer kan det vaere greit aa faa en ordentlig avklaring.

- En mulig tilstand som vi maa ha i bakhodet er en variant av autonom dysfunksjon (dette handler om hvordan det automatiske nerveystemet ditt regulerer blodtrykk og puls). Du vil kanske ha nytte av aa lese et svar jeg har gitt om autonom dysfunksjon tidligere (sjekk LHL nettstedet). Dette kan vurderes bl.a. med aa se hvor raskt pulsen din stiger fra liggende til staaende stilling, og det finnes spesialutredning ved de store sykehusene (vippetest). Den tilstanden har god prognose og enkelte har nytte av aa drikke 2-3 liter/dag og spise noe mer salt. Noen rapporterer bedring ved sunnere livsstil og mer fysisk aktivitet, og tilstanden bedres gjerne ved oekende alder.

- Det er ikke vanlig aa faa 160 i puls ved normal gange. Hoey puls kan trigges som en kroppslig respons paa blodtrykksfall, og begge disse reaksjonene kan ha med funksjonen til det atuomatiske nervesystemet ditt aa gjoere, - andre tilstander maa utelukkes/vurderes.

Jeg oensker deg god bedring og en riktig god sommer!

 

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar