Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. juni 2015. Referansenummer: 8069

Hjerte/kar

Ekstra ledningsbane. Gravidiet

Hei! Jeg er en høy, slank jente på 24år. Jeg fikk beskjed når jeg var innlagt på sykehuset at jeg har en ekstra ledningsvei i hjertet (til pulsen), husker ikke hva de kalte det men det gjør at pulsen blir veldig høy inni mellom uten at jeg trenger å anstrenge meg noe som helst. Blodtrykket og alt annet er fint, så det er bare disse episodene med pulsøkning jeg får. De varer som regel i rundt 10min før de går over av seg selv. Jeg ble henvist til rikshospitalet for å brenne bort denne ekstra ledningsveien, men ikke før i oktober. Spørsmålet mitt er; Er det farlig å bli gravid nå? Jeg er ikke gravid, men jeg og samboeren min har snakket om det en stund før jeg fikk denne diagnosen. Men jeg ønsker denne operasjonen, og om de ikke vil gjøre det hvis jeg er gravid så får vi heller vente.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! En slik ekstra ledningsvei i hjertet er ikke uvanlig hos ellers friske, unge mennesker. Ikke alle velger behanlding (det kommer an på hvor hyppige og plagsomme anfallene med hjerterytmeforstyrrelse er). For de som velger behandling med såkalt ablasjon er dette oftest meget effektivt og et mer kortvarig inngrep enn for mange andre typer rytmeforstyrrelser. 

Det er ikke å anbefale at du er gravid under et slikt inngrep (på grunn av medisiner under inngrepet og i tilfelle sjeldne komplikasjoner skulle oppstå). Vi anbefaler altså at du enten vente til svangerskapet er ferdig eller venter med å bli gravid til inngrepet er gjort.

Lykke til!

 

Graviditet kan paavirke hyppigheten og varigheten av anfall, men det er gode muligheter for at du ikke vil merke noen endring i et svangerskap.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar