Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. juni 2015. Referansenummer: 7951

Høy puls

Heisann, eg lurer på når du anbefaler ablasjon. Hjertet mitt løper løpsk. Det har det gjort frå tid til anna sidan ein biologitime i 1994. Eg har god kontroll på det, egentlig, for det gir seg når eg ligger flatt på ryggen og utfører det eg seinare har høyrt heiter carotismasasje (?). Da gir det seg ila. nokre minutt. Om eg derimot ikkje får lagt meg ned, blir eg fryktelig svimmel og uvel. Derfor har eg inntatt horisontalen i grøftekantar, prøverom, midtgangen i buss, flyplassar etc. Me har aldri klart å fange det opp på EKG, heller ikkje på døgnregistrering. Der er det imidlertid fanga opp rikelig med ekstraslag. Arbeids-EKG og ultralyd av hjertet er ok, sjølv om pulsen stiger for fort i forhold til belastning. Dersom eg har fått anfall på trening, har pulsklokka målt mellom 230 og 236. Det er ufattelig irrterande! Indremedisinar på lokalt sjukehus meinte eg burde vurdere ablasjon før eg kom i 60 åra, for med alder ville sånne anfall bli ei belastning på hjertet. Eg har såleis par og tjue år på meg. Anfalla kjem ofte i etterkant av trening eller under stress. Typisk om eg bøyger meg ned med for høg puls. Dette stuntet lot seg sjølvsagt ikkje reprodusere under arbeids-ekg. Men eg sliter med pulsen generelt også. Den er konstant i høgste laget. Eg har 120 i puls før eg har knytt treningsskoa. Eg ligger fint på 197 i snittpuls gjennom ei kondisjonsøkt. Eg ser ut til å vere immun mot trening. Det er ingenting som får pulsen ned. Eg trenar variert 5 dagar i veka, men blir likevel knust i motbakkar av folk som aldri trenar. Det er høgst irriterade! Og på toppen av det har eg litt for høgt blodtrykk (Lidls syndrom, men merkelig variant med lite symptom og såleis umedisinert) og litt for høgt kolesterol (som fastlegen ikkje vil medisinere, for det er for lite til det. Antar det er familiært eller noko. Sjøl asketisk søster med bmi på 16 har dette). Eg synes det er noko demotiverande å leve sånn passe sunt og trene ein heil del utan å få resultat kondisjonsmessig. Og det er frustrerande å ha desse "anfalla" av galopperande hjerte frå tid til anna. Men spørsmålet er jo om ablasjon vil vere til noko nytte. Og kva er konsekvensen om eg ikkje gjer det. Betablokkar (Pranolol og Inderal) er forsøkt med såpass god effekt at eg ikkje får trent over hovudet. Ergo ikkje noko alternativ på lengre sikt. Har velregulert stoffskifte (med Levaxin), kronisk elvevblest/angioødem(Ikkje arvelig, tidvis holdt i sjakk med Aerius). Normalvektig. Familiehistorikk, om det er relevant: Bestemor døde bråttt og uventa som sekstiåring av såkalla kardiovaskulær katastrofe av ukjend årsak, bestefar fekk slag i sekstiåra. Resterande besteforeldre har blitt uforskamma gamle. Ingen kjend hjertesjukdom hjå foreldre. Raus opphopning av autoimmune greier som psoriasis, leddgikt, lavt stoffskifte etc. på begge sider. Takkar for svar/synspunkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål. 

Kan jeg bare først si at du har en veldig engasjerende, livlig og morsom måte å skrive på. 

Jeg synes absolutt du bør utredes videre og nærmere. Du beskriver plager som er typiske for en hjerterytmeforstyrrelse (flere ulike typer kan være aktuelle ut i fra beskrivelsen din). Du er også såpass plaget at det går utover livskvalitet og humør. Det finnes ulike behandlinger avhengig av hva slags forstyrrelse det er snakk om. Noen typer rytmeforstyrrelser egner seg bedre til ablasjon enn andre. For å avgjøre om du har en type som bør abladeres, er det viktig å få dokumentert den på EKG. Ved å studere mønstrene på EKGet ditt kan vi si hva slags type du har, og hva slags behandling du bør få. 

Utredningen som er gjort så langt er helt korrekt. Men deler av den må gjentas. Det er ikke uvanlig at arytmien (dessverre) ikke dukker når du først går med registrering. Løsningen på dette er å gjenta registreringene igjen og igjen til feilen til slutt fanges opp. 

Nå er det heller ikke noe absolutt krav om å fange den opp. Hvis man er tilstrekkelig plaget (noe du er), og symptomene er klassiske (noe de kan være hos deg), kan vi likevel gjøre en såkalt elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet. Da setter vi katetere og kabler inn til hjertet og prøver å provosere frem arytmien. Finner man den, kan man i samme seanse utføre ablasjon og bli kvitt den for godt. 

Mitt råd til deg: Prøv registrering noen ganger til, og se om dere får fanget opp arytmien. Gjør dere ikke det, be legen din henvise til elektrofysiologisk undersøkelse/ablasjon. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar