Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2015. Referansenummer: 7937

"Strupetak" på hjertet

Det føles som om det blir tatt "strupetak" på hjertet.. Når det skjer klarer jeg ikke å puste inn eller ut og prøver jeg blir "strupetaket" om hjertet hardere. Det varer ca. rundt et minutt før jeg forsiktig kan begynne å puste men da bare litt og litt om gangen. Det skjer ikke etter noe spesielt mønster..like ofte mens jeg sitter og slapper av som når jeg går en rask tur. Jeg er 44 år og i ok form, 173 cm, 66 kg. ikke røyker og ikke rusmidler av noe slag. Jeg er født med en åpen hjertklaff, men det lukket seg vist normalt etterhvert. Husker sist jeg var til kontroll for det, da var jeg 7 år (for da stoppet undersøkelses maskina å virke)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Da jeg var student lærte en professor meg at pustevansker skal tolkes som alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist. Det synes jeg er en god tommelfingerregel. Selvsagt betyr det ikke automatisk at pustevansker skyldes noe farlig, men det er greit å avklare det skikkelig. 

Symptomene du beskriver kan skyldes mye forskjellig. Alt fra noe banalt og uviktig, til mer alvorlig sykdom. Problemet kan ligge i alt fra muskel og skjellett, til hjerte, lunger og spiserør. Mitt klare råd til deg er derfor at du må bestille time hos fastlegen din og få en oppklaring i hva plagene skyldes. Kanskje holder med en samtale, lytting med stetoskop, og noen enkle undersøkelser, og kanskje må du gjennom mer utredning. Uansett greit å komme i gang. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar