Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. juni 2015. Referansenummer: 8070

Hjerte/kar

Trene vekk åreforkalkning?

Hvis en har påvist åreforkalkning i kranspulsårene rundt hjertet og hjertemuskulaturen får for lite surstoff under belastning, kan man da bli frisk ved å endre livsstil, jeg røyker ikke, jeg er aktiv, men er nok litt glad i søtt og godsaker, kjøtt, bacon og generelt god mat, er nok litt overvektig, 1.68 høy og veier ca. 85 kg. men jeg er kraftig bygd.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. juni 2015
LHL

Hei og takk for godt spørsmål

Det vi vet er at fysisk aktivitet forebygger kransåresykdom. Dvs, hvis man ser på en stor befolkningsgruppe, og deler den inn i de som har vært fysisk aktive i mange år, og de som ikke har vært fysisk aktive, vil forekomsten av kransåresykdom (hjertekarsykdom) være lavere i gruppen som er fysisk aktive. I et lengre perspektiv er det sannsynligvis lurt å være fysisk aktiv.

Men om fysisk aktivitet kan reversere kransåresykdom (altså få forkalkningen til å forsvinne eller bli mindre), er et annet spørsmål. Det finnes nok ikke godt og direkte bevis for at det er mulig. Men det betyr ikke at trening ikke er gunstig likevel. For trening har mange positive effekter på kroppen, blodårende og hjertet, som også ellers reduserer faren for hjerteinfarkt, eller at kransåresykdommen skal blir verre.

Trening gjør at blodtrykket reguleres bedre, kolesterolverdiene blir mer optimale, og blodårene blir mer elastiske. Det finnes også forskning som viser at trening reduserer endel av de stoffene i kroppen som driver åreforkalkning, slik at videre utvikling kan bremses. Dessuten gjør trening hjertet sterkere og mer effektivt.

Det er også svært viktig at du lytter til, og følger de rådene du har fått fra legene dine etter kransåresykdommen er påvist hos deg. Hvis de anbefaler medisinsk eller annen behandling, er det veldig lurt å følge rådene deres. Slik behandling bremser også utviklingen videre, og beskytter deg mot ytterligere sykdom.

Kosthold er en annen viktig faktor i utvikling av kransåresykdom. Søtsaker, rødt kjøtt, og bearbeidede kjøttprodukter som bacon og pølser er ugunstige for hjertet. Du bør helt klart prøve å redusere inntaket av disse, og heller øke inntaket av grønnsaker, frukt, fisk, magert kjøtt, nøtter og grove kornprodukter. Olivenolje i matlaging er også gunstig. Søk gjerne på "middelhavsdietten" på nettet, da denne er spesielt bra for hjertet.

Jeg ser at du er 168 cm høy, og veier 85 kg. Det er nok litt i det meste laget, selv om du er kraftig bygd. Vektreduksjon vil også være gunstig for hjertet ditt.

Jeg ønsker deg lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar