Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. juni 2015. Referansenummer: 7930

Hjerte/kar

Ung kvinne med tungpust, høy puls og effekt av metoprolol

Hei Er det noen hjertesykdommer/tilstander som ikke kan avsløres på Hvile- Ekg? Jeg er en ung jente I slutten av 20 årene .Mine utpregede symptomer er blandet annet tungpusthet særlig når jeg går og gjør lett tyngre og tyngre arbeid eller går i bakker,høy puls,bryststraminger,konstant kvalmenhet, av og til stramninger rundt anklene.Symtomene minsker ved bruk av metoprolol depo. Takker for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Målet må være at du som ung kvinne skal få slippe å gå og kjenne på ubehag og engste deg for hjertet! I følge statistikken er sjansene for at du skal ha alvorlig hjertesykdom meget små, men vi må ta alle symptomer på alvor.

Hvile-EKG gir begrenset informasjon og er bare en av flere undersøkelser som kan være aktuelle ved mistanke om hjertesykdom. Jeg forstår at du har fått utskrevet hjertemedisinen metoprolol, og har mye plager av ulik karakter. Alt i alt vil jeg foreslå at du blir vurdert av en hjertelege (enten ved henvisning fra fastlege eller ved at du kontakter et privat tilbud hvor henvisning ikke er nødvendig), der vil du få gjort ultralyd av hjertet ditt, en test av hvordan hjertet oppfører seg under belastning (arbeids-EKG) og eventuelt langtidsregistrering av hjerterytmen din. Mest sannsynlig er alt normalt med hjertet og du kan rolig sammen med fastlegen din jobbe videre med å finne andre, mindre farlige forklaringer på symptomene dine og etterhvert bli frisk.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar