Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. juni 2015. Referansenummer: 7979

Hjerte/kar

ADD ADHD og bruk av sentralstimulerende. Langtidseffekter?

Jeg er 28 år og diagnostisert med ADD, tar 20mg metamina (dexamfetamin) hver dag og føler meg ganske avhengig av preparatet i arbeidslivet. Jeg er imidlertid bekymret for langtidseffekten av å stå på sentralstimulerende gjennom livet med tanke på hjertet. Bør jeg være det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, og takk for sporsmaalet (beklager skrivemaaten, er paa en PC med amerikansk keyboard uten norske bokstaver).

Du har fatt metamina av en god grunn, og hvis medisinen virker etter hensikten synes jeg at vi skal legge mest vekt paa det.

Medisinen er et saakalt "sympatikomimetika" dvs den "hermer" etter den delen av kroppens automatiske nervesystem som blir aktivert naar man f.eks. skal trene eller slaass (sympatikusnervesystemet). Vi vet at aktivering av dette nervesystemet gjerne medfoerer hoeyere puls og litt oeket risiko for "hjertebank" av ulike typer. Mest sannsynlig vil du alikevel ikke merke noe slikt. Paa lengre sikt er det nok litt ekstra viktig for deg aa passe paa aa ha en sunn livsstil fordi medisinen oeker risikonen litt for aa faa hoeyt blodtrykk. Hvis du er bevisst paa livsstilen din og har regelmessige kontroller hos lege saa synes jeg at du skal legge bekymringen tilside. Ha en flott sommer!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar