Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. juni 2015. Referansenummer: 7984

Hjerte/kar

Alternativer til marevan ved mekanisk aortaklaff

Hei! Hvilke alternativer til blodfortynnende medisin har en person med mekanisk aortaventil, og som i tillegg tidligere har hatt mange blodpropper i lunge og ben? Hilsen en som ikke vil bruke Marevan pga de hyppige blodprøvene ...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 24. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg har full forstaaelse for at du ikke liker alle blodproevene forbundet med marevan. Nyere mekaniske hjerteklaffer vil antagelig faa mindre strenge krav til blodtynning, men for de vanlige typen er dessverre kun marevan fullgodt. Her er baade amerikanske og europeiske "guidelines" entydige. Hos gravide kvinner blir sproeyter med haparin brukt i deler av svangerskapet, men beskyttelsen er ikke like god som for marvan. Det er gjort en forskningsstudie paa en av de nyere blodfortynnende midlene (dabigatran), som viste at dette produktet ikke var like godt som marevan for mekaniske klaffer. De andre nye blodfortynnende midlene har valgt aa avstaa fra videre forskning fordi de forventer at resultatene ikke vil vaere opploeftende. 

For aa forenkle marevanbehandlingen kan du soeke om aa faa apparat til hjemmemaaling av INR. Som du helt sikkert vet, kan man ogsaa ofte spare seg for endel blodproever ved aa holde livsstilen stabil slik at blodtynningsverdiene svinger mindre. 

Beklager, men akkurat i ditt tilfelle har vi lite aa stille opp med utover marevan.

Oensker deg en god sommer!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar