Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. juni 2015. Referansenummer: 7928

Hevelser i bena

Da min mor døde hadde hun hovne føtter og var veldig stiv da jeg ryddet leiligheten etter henne. Jeg har også fått hovne føtter og stivhet og smerter jeg ikke har vært borti før, det surkler og piper i brystet. Spurte legen min om det kunne være noen sammenheng med min mor - nei, sier han. Hva er det som foregår i kroppen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange grunner til hevelse og stivhet i bena. Med alderen vil en del mennesker få litt hevelser i bena, spesielt på dager de har stått eller gått mye. Dette kan være plagsomt, men er ufarlig. Men hevelser i bena kan også være et tegn på sykdom. Både hjertesykdom og lungesykdom kan i noen tilfeller gi hevelser i bena. Betennelser og infeksjoner i huden på bena kan også gi hevelser. Sitter hevelsen i kun ett ben, kan blodpropp i en åre i leggen også være en årsak. 

For meg er det vanskelig å si konkret hva som er årsaken hos deg, eller om det har noen sammenheng med det som skjedde med moren din. Legen din har antageligvis mye bedre oversikt over dette, og kan med større sikkerhet si om det er noe alvorlg eller ikke. Hvis hevelsene og stivheten vedvarer, bør du gå tilbake til legen og be om en sjekk av de ulike mulige årsakene. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar