Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. juni 2015. Referansenummer: 7895

Lunge

Tracheobronchomalaci

Jeg ønsker mer informasjon om tracheobronchomalaci som jeg har. Litt om medisinering ved akutte forverrelser, for eksempel noe man kan sprøyte inn i maske. Jeg bruker C- papmaske, men det hjelper ikke nok ved akutte forverrelser.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Tracheobronchomalaci er en tilstand som består i en svakhet, manglende stivhet, i veggen i deler av bronkier og/eller trachea (hovedluftrøret). Det kan medføre helt eller delvis sammenfall av luftrørsåpningen ved utpusting og blir særlig merkbart ved anstrengelser og infeksjoner. Noen ganger er det også samtidig obstruktiv lungesykdom (kols eller astma), og man kan da bedre situasjonen ved medisin som åpner, for eksempel betaagonist som kan tas som inhalasjon fra spray, eventuelt inhalert via forstøverapparat. Ved samtidig opptreden av bronkitt gis samtidig antibiotikabehandling. Imidlertid vil maskebehandling, der man puster mot en motstand, føre til at luftveiene åpner seg. Dette er også effekten ved CPAP hvor man puster i maske mot en luftstrøm som skaper overtrykk i luftveiene. Dette er den vanligste behandlingen for lette til moderate tilfeller. Noen ganger er sammenfallet så betydelig at man legger ned et plastrør (stent) som holder det åpent. I enkelte tilfeller gjøres operasjon, men det er sjelden.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar