Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. mai 2015. Referansenummer: 7868

Hjerte/kar

9-åring med høy puls og uvelhet

Gutt 9 år i god fysisk form (spiller fotball på sommeren og går langrenn på vinteren) har ved flere anledninger fått plutselig høy puls, smerter i brystet ble blek og følt seg uvel. Har gått over etter noen minutter. Har oppsøkt det lokale legesenter hvor det har blitt tatt EKG, men da virker det som alt var normalt igjen, hadde puls i 85. Er det noe man bør være OBS på når dette skjer i s�� ung alder? Bør man henvises til noen spesialister? Mvh morfar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål.

Jeg oppfatter fra det du forklarer at pulsendringen kommer helt plutselig, uten noen naturlig forklaring i form av anstrengelse/spurting/psykisk stress eller lignende.

Dersom pulsen plutselig "skifter gear" til en vesentlig høyere takt og særlig dersom gutten samtidig blir uvel/dårlig vil vi anbefale at han blir henvist til vurdering hos en hjertelege/barnekardiolog. De vil vurdere å gjøre langtidsregistrering av hjerterytmen eller andre spesialundersøkelser. For å finne ut nøyaktig hva slags problem dette kan være må vi fange opp et anfall på EKG. Det ideelle hadde vært om han kom seg meget raskt til lege mens han fortsatt har anfallet, men det lar seg jo ikke alltid gjøre.

En mulig forklaring på plutselig høy puls hos et barn er en såkalt "medfødt ekstra ledningsbane" i hjertet. Slike anfall varer typisk i minutter, og hos noen barn kan anfallene utløses av visse bevegelser/situasjoner. Barna kan enkelte ganger lære seg "knep" for å få anfallet til å gå over (f.eks å bøye hodet fremover eller stryke seg på den ene siden av halsen og dermed påvirke neveforsyningen til hjertet). Anfall av denne typen kan være plagsomme, men er ikke farlige for unge mennesker utover øket risiko for besvimelse/uvelhet grunnet blodtrykksfall. Tilstanden kan behandles med såkalt "ablasjon" hvor den medfødte ekstra ledningsbanen settes ut av spill.

Det kan også finnes mer sjeldne årsaker til plutselig arytmi hos barn, som oftest relatert til en medfødt disposisjon. Slike symptomer må tas på alvor og utredes hos kvalifisert personell. Vi anbefaler at dere kontakter fastlegen for videre henvisning.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar