Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mai 2015. Referansenummer: 7754

Lunge

Hvis man hat latent ("Sovende") Tuberkulose, kan man smitte andre ?

Hvis man har fått tuberkulosebakterien og den er "sovende", kan man smitte andre? Ellers takk for utfyllende svar. (Ville gi deg 5 stjerner, men fikk bare klikket 1 stjerne) Vennlig hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 19. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

Takk for hyggelig tilbakemelding

Nei, hvis du har latent (sovende) tuberkulose, kan du ikke smitte andre.

Det som vanligvis skjer når en person har blitt smittet av tuberkulosebakterien, er at kroppen klarer å bekjempe infeksjonen.  Men noen ganger kan noen få bakterier bli værende i kroppen i en sovende, inaktiv tilstand. Dette kalles latent tuberkulose. En person med latent tuberkulose har ingen symptomer og kan ikke smitte andre. Dette er faktisk en ganske "vanlig" tilstand. Det er antatt at 1/3 av verdens befolkning har latent (sovende) tuberkulose. Dette er et større problem i land som fortsatt har mye tuberkulose. I land som Norge, hvor vi har lite tuberkulose, forekommer det relativt sjelden. 

I 90-95% av tilfellene vil de 'sovende ' bakteriene aldri reaktiveres, og de vil derfor ikke gjøre noen skade. Men hvis bakteriene reaktiveres, vil personen bli syk av tuberkulose (få aktiv tuberkulose), og han/hun vil kunne smitte andre.  Dette skjer vanligvis de første 2-5 årene etter at man har fått latent tuberkulose. Immunsystemet spiller en stor rolle her, og for eksempel vil personer som tar immunsupprimerende medisiner eller dialyse, ha en noe større risiko for at den latente tuberkuloseinfeksjonen aktiveres.

Det kan faktisk skje at bakteriene reaktiveres også etter mange år. Flere av de eldre personene som får tuberkulose i dag, ble trolig smittet for over 60 år siden. da tuberkulose var veldig vanlig i Norge. Den gangen het LHL fortsatt ' Tuberkuløses hjelpeorganisasjon'.

Jeg håper jeg har svart på spørsmålet ditt?

Ha en fortsatt fin dag!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar