Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. mai 2015. Referansenummer: 7823

Hjerte/kar, Kosthold

Kolesterol i maten

Hei, Jeg fant ut at kolesterol finnes i alle dyreprodukter og ikke i planter. Burde ikke da et plantebasert kosthold bli anbefalt for å senke kolesterolet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. mai 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, vi anbefaler et plantebasert kosthold - se et tidligere svar på dette her: http://lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Plantebasert-kosthold.

Vi gir ikke generelle, spesfikke råd om inntak av kolesterol fra mat - som du helt riktig skriver kun finnes i animalske matvarer. Det er ikke en "gift", og det er heller ikke avgjørende for kolesterolnivåene i blodet. For noen kan det være nødvendig å spise lite kolesterol, men for mange reguleres kolesterolet i blodet slik at kroppen produserer mindre kolesterol selv dersom man får i seg kolesterol fra mat. Kolesterolet i mat blir bare delvis absorbert fra tarmen. 

Uansett er vår "filosofi" at dersom man følger generelle retningslinjer for et hjertevennlig kosthold - bl.a. hovedsakelig plantemat, mye frukt og grønnsaker, kostfiber og et balansert fettinntak - vil inntaket av kolesterol fra maten automatisk begrense seg. Et slikt kosthold vil også ha mange naturlig kolesterolsenkende komponenter i seg.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar