Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. mai 2015. Referansenummer: 7620

Positiv quantiferon test

Hei. Har fatt tilbakemelding på blodprøver at det er et svakt utslag på Quantiferon. Skal ta røntgen av lungene. Hvilke symptomer er det i forbindelse med dette og hva skjer etter røntgen?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 05. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

Takk for spørsmålet.

I Norge tas det vanligvis en quantiferon-test av deg hvis du er en del av en smitteoppsporing (hvis noen i din omgangskrets har fått påvist smittsom tuberkulose) eller gjennomgår en tuberkulosescreening (for eksempel hvis du er nyankommen innvandrer fra et land med høy forekomst av tuberkulose).

Hvis quantiferon-testen er positiv, vil man kunne anta at du har vært i kontakt med tuberkulosebakterien og blitt infisert av denne.

Utfordringen med quantiferon-testen er at den blir positiv både hvis man har latent (sovende) tuberkulose eller er syk (aktiv) av tuberkulose.

Latent tuberkulose betyr at man har fått tuberkulosebakterien i seg, men kroppen har klart å holde infeksjonen under kontroll. Noen tuberkulosebakterier kan overleve "sovende" i kroppen i mange år. Hvis man har latent tuberkulose, er man ikke syk, har ikke symptomer og kan ikke smitte andre. I de fleste tilfeller vil bakteriene fortsette å "sove" og forbli ufarlige for alltid. Latent tuberkulose er veldig vanlig; Verdens Helseorganisasjon antar at 1/3 av verdens befolkning har en latent tuberkuloseinfeksjon.

Hvis quantiferon-testen er positiv, må aktiv tuberkulosesykdom utelukkes for at legen skal finne ut om du bare har latent tuberkulose. For å utelukke sykdom må man ta et røntgen av lungene dine og sjekke om du har noen symptomer. De vanligste symptomene på tuberkulose er:

  • Vedvarende hoste i over to uker
  •  Feber over tid
  •  Nattesvette
  •  Gå ned i vekt
  •  Smerter i brystet
  •  Kul i lymfene oftest på halsen eller i lysken

Aktiv tuberkulosesykdom behandles vanligvis med medisiner i seks måneder og man blir helt frisk

Hvis du ikke har noen av disse symptomene og røntgenbildet ditt er negativt, har du sannsynligvis ikke aktiv tuberkulose, men latent tuberkulose.

Latent tuberkulose kan også behandles forebyggende, men denne beslutningen tas på grunnlag av din individuelle risiko for å utvikle aktiv tuberkulose (for eksempel ved hiv-infeksjon eller nedsatt immunforsvar av andre årsaker har man høyere risiko for å utvikle tuberkulose), din alder, antatt smittetidspunkt og dine egne ønsker.

Håper jeg har svart på spørsmålet ditt. Hvis ikke, hører jeg gjerne fra deg igjen!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar