Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. mai 2015. Referansenummer: 7728

Lunge, Allergi

Varmepumpe og inneklima

Hei. Jeg har astma og allergi. Vi vurderer å kjøpe luft til luft varmepumpe. Hvordan vil dette være med tanke på pusten min? Bør vi la være eller er det noen luft til luft varmepumper dere anbefaler?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Luft-til-luft varmepumper gir en luftstrøm som kan virvle opp støv i rommet. Samtidig har de et støvfilter som samler opp støv fra luften som sirkulerer gjennom enheten. Enheten som står innendørs bringer ikke ny luft inn, men resirkulerer luften i rommet. Det er usikkert om inneklimaet blir bedre ved at dette skjer, og i noen tilfeller har man opplevet at allergi- og astmaplager har blitt verre. Dette er nok pga den stadige luftstrømmen som bidrar til flere partikler i luften. Det er mulig at dette kan variere noe med type og plassering av enheten i boligen. Det er nok vanskelig å gi et absolutt sikkert svar på spørsmålet, men det er nok ikke entydige positive resultater å vise til.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar