Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. mai 2015. Referansenummer: 7886

Allergi

Høyt kolesterol - kan jeg drikke melk?

Har høyt LDL-kolesterol og går på medisinen Liptor 20mg. Jeg drikker mye laktosefri melk, og spør derfor om det er skadelig. Da jeg ikke tåler gluten, laktose, samt rotfrukter og sitrusfrukter, hva kan anbefales meg å spise da?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Melk, hverken laktosefri eller vanlig melk frarådes grunnet høyt kolesterol. Velg ekstra lett laktosefri melk. For å variere kan du bruke drikk av mandel, ris og soya. Pass da på å velg en kalsiumberiket variant.

Mange som ikke tåler rå gulrot, potet osv kan spise det dersom de er varmebehandlet. Det kan være vanskelig å finne godt glutenfritt brød, men se etter høyt fiberinnhold. Erter, bønner og linser har lite fett og inneholder ikke kolesterol, det gjør heller ikke frukt og andre grønnsaker.Lykke til

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar