Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. mai 2015. Referansenummer: 7683

Hjerte/kar

Mulige bivirkninger av pradaxa og lipitor etter hjerneslag.

Hei - Jeg ble rammet av hjerneslag august 2014. Ble 100% lam og mistet evnen til å tale skikkelig. Klarte å gjøre meg forståelig ved bruk av enkeltord (substantiver og verb), men maktet ikke å konstruere setninger.

Kom raskt til behandling, vellykket - går på Pradaxa (2x150 mg) samt Lipitor. Hadde endel småblødninger, synsforstyrrelser og ubehag i begynnelsen, men det har normalisert seg.

Men jeg har fått et slik utrolig høyt søvnbehov - kan sove opptil 10-11 timer i døgnet, mot 5-7 timer forut for hjerneslaget. - Jeg ønsker å komme i en normalisert situasjon, med 7-8 timers søvn.

- Skyldes søvnbehovet bivirkninger på medisinen, eller er det en kroppslig reaksjon etter hjerneslaget?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du har kommet deg såpass igjen etter hjerneslaget.

Som du er inn på, er det sannsynlig at noe ekstra trøtthet skyldes "reparasjonsprosessen" og den store omstillingen kropp og sjel har vært igjennom siden august. Slik sett er det er godt håp om at dette vil bedre seg etterhvert.

Det kan heller ikke utelukkes at medisinene spiller en rolle. Trøtthet er en ikke helt uvanlig bivirkning av lipitor, og jeg vil anbefale at du tar blodprøver hos fastlegen din relatert til denne medisinen (leverprøver, kolesterol og CK). Dersom det er mistanke om bivirkninger bør man vurdere å skifte til en av flere andre mulige medisiner med lignende effekt. Pradaxa har også trøtthet registrert som en sjelden bivirkning, og man må dette i "bakhodet" når man har sjekket ut lipitor. Det finnes også andre mulige årsaker til trøtthet som må vurderes når du skal ta blodprøver (f.eks lav blodprosent, stoffskiftet, vitaminmangel etc).

Fortsatt god bedring!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar