Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. mai 2015. Referansenummer: 7735

Lunge

Kan man bli smittet av tuberkulose når man har fått BCG vaksine?

Kan man bli smittet av tuberkulose når man har fått BCG vaksine? Jeg jobber som helsesekretær og kom i kontakt med en som var smittet av tuberkulose. Jeg tok blodprøve av vedkommende og personen satt og hostet. Vennlig hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 15. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

 

Hei,

Det er fullt forståelig at du er bekymret, men jeg håper jeg skal klare å berolige deg.

Først til litt dårlige nyheter: Ja, man kan bli smittet av tuberkulose selv om man har fått BCG- vaksine. Det er vanlig å tro at man er helt beskyttet mot tuberkulose når man har tatt vaksine, det er man jo med mange andre vaksiner, men dessverre har ikke BCG- vaksinen en fullverdig effekt.  

Den gode nyheten er at tuberkulose ikke smitter lett. Tuberkulose er mye mindre smittsomt enn for eksempel influensa. Så basert på den informasjonen du har gitt, er sjansen for at du har blitt smittet, veldig liten.   

Her er et eksempel som viser at tuberkulose ikke smitter lett: Fra tidligere smitteoppsporinger blant husholdsmedlemmer (altså mennesker som har bodd sammen med noen som har smittsom lungetuberkulose) er det vanligvis ikke mer enn rundt 30 % som blir smittet og får latent tuberkulose (de blir altså ikke nødvendigvis syke, men har tuberkulosebakterien "sovende" i kroppen). Og det er altså blant folk som har tilbragt mange uker og måneder sammen i samme rom!  

Det er derfor lite sannsynlig at du har blitt smittet under den korte perioden du var i kontakt med pasienten. Men selv om risikoen er liten, kan jeg ikke garantere at den er null. Så hvis du fortsatt er bekymret bør du vurdere å diskutere med fastlegen din om du bør screene deg.  

Første skritt vil da være å spørre deg om du har symptomer på tuberkulosesykdom. De vanligste symptomene på tuberkulose er: 

  • Vedvarende hoste i over to uker

  • Feber over tid

  • Nattesvette

  • Gå ned i vekt

  • Smerter i brystet

  • Kul i lymfene oftest på halsen eller i lysken

Hvis du ikke har noen symptomer, vil neste skritt være å ta en blodprøve (også kalt IGRA-test eller Quantiferon) som kan vise om du har blitt smittet av tuberkulosebakterien. Denne testen tas vanligvis 8-10 uker etter man har vært i kontakt med noen som er smitteførende (kan også tas senere). Hvis den er negativ har du ikke blitt smittet.

La meg avslutte svaret med å berolige deg nok en gang. Hvis du mot formodning har fått tuberkulose, så er det viktig å vite at tuberkulose en sykdom man blir frisk av. Du vil få god oppfølging og all behandling og medisiner er gratis. 

Håper jeg har svart på spørsmålet ditt og at det har gjort deg mindre bekymret. Hvis ikke, hører jeg gjerne fra deg igjen!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar