Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. mai 2015. Referansenummer: 7878

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin etter infarkt

Hei. Jeg hadde hjerteinfarkt for ca. 2 og et halvt år siden . Går på Albyl-E, Lipitor, Selozok og Ramipril. Har hatt en del muskel/leddplager etter det. Mistenker at det er Lipitor, som er årsaken til det. Spurte fastlegen min, om jeg kunne bytte de med et annet slag av kolestrolsenkende. Men han mente at Lipitor var de beste. Hva mener dere: kan jeg bytte til et annet slag, og kanskje slippe de muskel/leddsmertene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter et hjerteinfarkt er det enkelte medisiner som er svært viktige. Funksjonen til disse er å redusere faren for nye infarkter. Medisingruppen som samlet kalles for statiner (også kalt kolesterolsenkende) en av de viktigste. Mye forskning viser at disse medisinene både gir færre infarkter, og reduserer faren for tidlig død. Det er derfor viktig at du bruker et statin. Lipitor er et statin, men det finnes også andre statiner. 

Fastlegen din har nok rett i at det er Lipitor som har best dokumentert effekt. Men forskjellen til de andre statinene er liten. Det viktigste er faktisk ikke at du bruker Lipitor, men at du bruker et eller annet statin. 

Det er ikke uvanlig at pasienter få bivirkninger i form av muskel- og leddsmerter når de går på statiner. Det vi pleier å gjøre da, er å bytte til et annet statin, og forsøke det en stund. Gir det også bivirkninger, kan vi prøve enda et annet. Slik kan vi holde på til vi finner et middel som passer deg. 

Jeg synes du skal snakke med legen din igjen, og be om et annet alternativ enn lipitor. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar