Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. mai 2015. Referansenummer: 7697

Hjerte/kar, Kosthold

kostfiber i kostholdet og kolesterol nivå

Hei! Jeg har arvelig høy kolesterol og får medisinering for det. Har hørt at grove kornprodukter med høyt nivå av kostfiber har kolesterolsenkende effekt. Kjenner dere til denne effekten? Hvor mye av for eksempel grov brød bør man spise for å få denne effekten?

Les svaret

Vår ekspert, Anastasia Hole, matviter svarer

Besvart 07. mai 2015
Anastasia Hole, matviter

 

Hei og takk for din henvendelsen!

 

Grove kornprodukter er de som har høyest innhold av kostfiber Foreløpig er det bare beta-glukan og arabinoxylan blant kostfiber som ser ut til å ha kolesterolsenkende effekt.

 

 Verdens Helse Organisasjon (WHO) og Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) anbefaler daglig inntak av 3 til 4 gram beta-glukan og  8 gram arabinoxylan for å oppnå effekten. Denne mengden av beta-glukan og arabinoxylan kan du få i ca 100 g  havre. Det tilsvarer en porsjon  havregrøtt, havre frokostblanding eller havredrikk (Yosa). Pga vanskeligheter med å bruke havremel til brødbaking er innholdet av havremel i brød sjeldent høyere enn 25 %, og 3 g av beta-glukan kan du derfor få i minst 10 skiver. Så grov brød er ikke den beste valg for å få i seg det daglige innholdet til beta-glukan.

 

Kolesterolsenkende effekten er sterkere når havre spises sammen med måltider med lav innhold av mettet fett og kolesterol (som for eksempel egg). Effekten observeres dessverre ikke for grove hvetevarer, siden hvete har dobbelt så lite kostfibermengde.

 

Det er selvfølgelig lurt å passe på innholdet av beta-glukan i det daglig kosthold når man har høytkolesterolnivå.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar