Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. mai 2015. Referansenummer: 7808

Tips om videre arbeid

Hei.
Jeg har hatt kolsdiagnose siden 2007. Har fortsatt å jobbe som industrimekaniker siden da, men er nå blitt verre. Jeg jobber nå 60 % på en rein plass. Denne jobben er midlertidig, siden det er et vikariat. Min arbeidsplass har ikke muligheter til å tilrettelegge arbeid for meg. Jeg er veldig sliten når jeg kommer fra jobb, samtidig som jeg sover veldig dårlig om natta. Ønsker tips om hva jeg kan gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. mai 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Tusen takk for din henvendelse til kolslinjen. Jeg forstår du er i en vanskelig situasjon.

Det som har vist seg gjennom forskning er at kolssyke har veldig godt av å drive fysisk aktivitet - både kondisjonstrening og styrketrening. Det virker som om du bruker veldig mye av energien din på jobb og at det ikke er så mye igjen når du kommer hjem. Trening er viktig og det bør du ha tid/ork til å holde på med.

Et opphold på rehabiliteringsklinikk kan være med å vise deg hvilke muligheter du har for å stå videre i jobb. LHL-klinikkene Glittre har f.eks. et eget gruppe-team hvor det bare er samlet lungesyke som har utfordringer i arbeidssituasjonen. Fastlegen din kan søke deg inn på dette hvis du tenker at det kan være noe for deg. Oppholdet koster deg ingenting.

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt på kolslinjens telefon 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar