Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. mars 2015. Referansenummer: 7019

Ablasjon av atrieflimmer

Hei. Jeg har nylig fått diagnosen hjerteflimmer/flutter etter et plutselig førstegangs-anfall tidlig i januar i år. Det har forverret seg raskt og jeg har mange og plagsomme anfall hele dagen. Jeg kom til hjertelege på et sykehus i Spania da jeg var på ferie der (i januar) og ble foreskrevet medisiner (pradaxa og betablokker). I tillegg har jeg brukt blodtrykksmedisiner lenge. Men jeg synes ikke jeg får noe særlig hjelp av medisinene og ønsker å få en second opinion av hjertelege i Norge eller Danmark og eventuelt få en ablasjon så snart det lar seg gjøre. I Norge er ventetiden alt for lang dessverre. Mitt spørsmål er derfor: Hvordan forholder jeg meg for å få gjort en slik operasjon i Danmark? (I verste fall kan jeg betale det selv). Men jeg vil jo først prøve å få Helfo til å dekke det, og da er det visse ting som må søkes om og på rett måte. Har du noen råd? Hvilken klinikk i Danmark kan du anbefale? Andre råd med på veien? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det høres ut som du har anfallsvis hjerteflimmer (på fagspråket kalt paroksysmal atrieflimmer), og er mye plaget. Da kan ablasjon være et alternativ. Ventetiden i Norge har gått kraftig ned etter at kapasiteten ble betydelig utvidet. Jeg vil derfor råde deg til å be fastlegen din sende en henvisning (til feks Rikshospitalet eller Feiringklinikken). Det kan hende du får rask hjelp, og dessuten vil behandlingen være gratis. Undersøkelser tyder også på at kvaliteten på behandlingen i Norge er like god som ved sentre i andre land. 

Når det gjelder Danmark, har Vardeklinikken vært ansett som et godt sted. Hvordan du går frem for å få evt behandling dekket der vet jeg ikke. Du kan sannsynligvis kontakte dem direkte. Men så lenge det eksisterer et fullgodt tilbud i Norge, tviler jeg på at staten vil dekke behandling i andre land. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar