Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mars 2015. Referansenummer: 7173

Allergi

Bjørkepollenallergi og kryssreaksjoner på andre trepollensorter

Hei Jeg har allergi mot bjørk, men opplever å ha symptomer fra øyne og nese lenge før bjørkepollen blomster. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med en allergi mot bjørkepollen, reagerer også på pollen fra or og hassel. Dette kalles en kryssreaksjon fordi proteinet i pollenkornet i or og hassel, ligner på proteinet i pollenkornet hos bjørk. Det er dette proteinet som utløser dine symptomer. Or og hassel starter vanligvis opp i begynnelsen av mars på Vestlandet og 1 – 2 uker senere i resten av landet med unntak av Nord- Norge. Rundt 20 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på Salix (samlebetegnelse på tresortene selje, pil og vier) Disse trærne starter sin sesong etter or og hassel, men før bjørka begynner blomstringen.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar