Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. mars 2015. Referansenummer: 7117

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Fysisk aktiv på jobben

Hei, Jeg jobber som fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten Stamina Helse. Fikk et tips om at dere kanskje kunne besvare et spørsmål for meg. Jeg har blitt kontaktet av en ansatt med hjerteproblematikk (kjenner dessverre ikke diagnosen). Han var ute etter erfaringer med Kontormølla og hjertesykdom (tredemølle under kontorpulten). Økt aktivitetsnivå er jo å anbefale på generelt grunnlag. Her blir det jo et lavt tempo, så jeg var ikke like sikker på helseeffekten på hjertet. Kan du si noe om det?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Stadig mer forskning understøtter at de som greier å være fysisk aktiv jevnt gjennom dagen, helst minst 30 minutter med moderat intensitet, har helsemessig gunstig effekt av dette i forhold til en rekke livsstilsykdommer, herunder hjerte- og karsykdommer. Det er ikke anbefalt å sitte rolig mer enn 40-45 minutter om gangen, og det anbefales å ta korte pauser på 5 minutter hvor en reiser seg, går en runde, og kanskje også står og jobber. Greier en å være i aktivitet i lengre tid / og eller med høyere intensitet vil helseeffekten øke, men da selvfølgelig innen rimelighetens grenser.

Hvordan en innretter seg  i forhold til å oppnå sine 30 minutter om dagen, må nesten bli opp til hver enkelt og også i forhold til jobbsituasjon. Vi har ingen egenerfaring med det, men å ta i bruk en tredemølle på jobb under kontorpulten kan sikker være et tiltak å vurdere, så fremt en selv eller andre ikke blir genert av støy, og at det er mulig å gjennomføre tilfredsstillende rengjøring. 

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar