Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. mars 2015. Referansenummer: 7148

Hjerte/kar

Pacemaker ved sick sinus syndrom

Hei, jeg har tatt 24-timer holter EKG: Det viser at at pulsen varierer fra 30 til 141 slag per minutt og det forligger betydelig innslag av sick sinus.Flere episoder med stor avstand mellom 2 hjerteslag,den lengste er observert på 3,08 sekunder."Sick sinus syndom påvist." Har fått tilbud om å implantre pacemaker, men jeg er ikke sikker Hvis jeg ikke implanterer pacmaker hvile konsekvenser kan det få bortsett fra svimmelhet eller besvimelse? Kan hjerte stoppe helt? Kan Hjernen ta skade? Hva ville være anbefalingen fra dere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sinusknuten er et område i hjertet som bestemmer hjertets pulsfrekvens. Hvis dette området blir sykt, kan pulsen ble både for høy, og for lav. Det er vanlig å anbefale pacemaker i en slik situasjon. Faren ved sick sinus syndrom er at pausen mellom to slag kan bli så lang at du besvimer. Dette kan skje når som helst. Og hvis det feks skjer når du kjører bil, kan det være livsfarlig. Både for deg og for andre rundt deg. Jeg synes du skal følge anbefalingen fra legene dine. Hvis du likevel er usikker, har du rett til å be om en second opinion hos en annen spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar