Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. mars 2015. Referansenummer: 7171

Allergi

Pollenallergi og allergivaksinasjon

Hei Jeg har mye pollenallergi. Har hørt at det er mulig å vaksinere seg og lurer på hvordan jeg går fram for å komme i gang. Hvor lang tid tar det og blir jeg helt frisk?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

 Allergivaksinasjon kan vurderes hvis din pollenallergi er kraftig, du har mye plager og ikke får kontroll på allergien ved bruk av tradisjonell allergibehandling, øyendråper, nesespray og allergitabletter. Før behandlingsstart må du gjennomgå grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos en spesialist. Snakk med fastlegen og be om en henvisning.
En allergivaksinasjon gjennomføres ved at du får sprøyter (eller tabletter) med stoffet du er allergisk mot. Innledningsvis gis injeksjoner i små doser én gang i uken i ca. 8 uker, deretter vedlikeholdsdoser ca. hver annen mnd. i tre til fem år, for å bygge opp en langvarig beskyttelse. Dersom du får allergivaksinasjon i tablettform, tar du en tablett om dagen i 3 år.

Mange oppnår å bli betydelig bedre av plagene sine og noen blir helt kvitt allergien.

 Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar