Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. mars 2015. Referansenummer: 7091

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til hjelpestønad og grunnstønad ved fylte 18 år

Hei. Har et barn, snart 18 år, som må hjertetransplanteres. Hvordan er det med hjelpestønad, grunnstønad ? Tenker da på at han ikke kan begynne i jobb/ ekstrajobb med det første,han er jo skoleelev i videregående skole enda osv. Vet at vi som foreldre har forsørgelsesplikt, men hvordan er det i forhold til dekning av utgifter til nødvendige medisiner, transport fra og til fysioterapi osv. etter at han har fylt 18 år, så lenge han ikke kan være i jobb???

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. mars 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dere opplyser ikke om dere har hjelpestønad og grunnstønad i dag. Men fra fylte 18 år gis det ikke lenger forhøyet hjelpestønad. Satsen på alminnelig hjelpestønad er 1171 kroner pr månded. Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter han har på grunn av sin sykdom. Jeg vil tro at det særlig er grunnstønad til dekning av ekstra transportutgifter som er aktuelt. Grunnstønaden påvirkes ikke av at blir 18 år.

Han må på vanlig måte betale egenandel for medisiner til han når grensen for å frikort. Det samme gjelder for utgifter til transport til fysioterapeut.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar