Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mars 2015. Referansenummer: 7097

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og røykeslutt ved kols

Er det mulig at min lungekapasitet kan ha økt fra 50 % til 70 % ved å slutte å røyke ? Jeg trente også litt hos fysioterapaut i samme tidsrom. Hvor mye lungekapasitet har man når man må ha pusteapparat ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! 

Etter hvert som vi blir eldre reduseres lungefunksjonen med noen få prosent hvert år. Dette skyldes kombinasjonen av økt stivhet i brystkasse og lungene og redusert evne til gassutveksling(opptak av oksygen og utskillelse av karbondioksid, tidligere kalt kullsyre)

For personer med kols kan reduksjonen av lungefunksjonen bremses når de slutter å røyke, og det er en veldig viktig effekt, men den tapte lungefunksjonen kan dessverre ikke gjenvinnes. Hos lungefriske, kan lungekapasiteten øke med opptil 30 prosent etter to til tre måneder etter røykeslutt.
Lungekapasiteten vil som regel ikke øke ved trening, men vil gi bedre utholdenhet, økt livskvalitet og redusert opplevelse av tung pust. Trening sammen med røykeslutt er de to viktigste ikke- medisinske tiltakene i behandlingen av kols. Behov for tilførsel av oksygen, avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og krever utredning hos spesialist. Dette kan du ta opp med din fastlege.    

 Lykke til!

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar