Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. november 2015. Referansenummer: 9088

Hjerte/kar, Kosthold

Drikke mer vann for å motvirke salt?

Hei. Jeg har nettopp fått påvist hypertensjon og startet opp med medisin. Dessverre er jeg alt for glad i salt. Vet jeg må kutte ned på dette. Mitt spørsmål er dersom man spiser salt mat, kan man "vanne dette ut" med å drikke mye?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Kroppen vil ofte "holde igjen" vann når du spiser for mye salt, noe du kanskje vil merke ved at du får litt hovne ledd eller før deg "oppblåst". Grunnen er at kroppen prøver å unngå dehydrering. Å drikke mer vann vil hjelpe kroppen med å skille ut det overflødige saltet. Det er imidlertid mye mer effektivt å redusere saltinntaket, og det er også vanskelig å si hvor mye vann du må drikke.

Dersom du "kronisk" spiser for mye salt vil det trolig ikke ha noen stor effekt om du drikker mer vann. Har du nyreproblemer kan det å drikke mer væske dessuten være en direkte ulempe.

Å drikke mye mer vann kan faktisk også øke blodtrykket ditt. 

Én måte å veie opp for et høyt saltinntak på er å spise mer kaliumrike matvarer, i hovedsak frukt og grønt. Kalium motvirker noe av den blodtrykksøkende virkningen av salt. Kaliumtabletter anbefales imidlertid ikke, da det kan være uheldig i kombinasjon med noen blodtrykksmedisiner.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar