Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. november 2015. Referansenummer: 9226

Lunge

Heshet ved kolsbehandling.

Hei Hilde. Jeg er en mann på 65 år som i sommer fikk konstatert Kols. Jeg begynte da med medisinering med Seretide Diskus og Spiriva. Etter få dager begynte jeg å bli veldig hes og periodevis mistet jeg nesten stemmen. Dette plager meg veldig, særlig i jobben. Jeg tok dette opp med min fastlege, men han fant ingen god forklaring. Etter besøk hos lungelege i høst ble det foreslått at jeg skulle kutte Diskus og heller bruke Seretide Inhalasjonsaerosol ved hjelp av maske ( AeroChamber Plus™) da dette kunne bedre mine plager. Dessverre har dette ikke hjulpet meg. Har du et råd i min situasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er ikke uvanlig at inhalasjonsmedisiner kan gi heshet. Vanligvis er det kortisoninnholdet i medisinen som påvirker stemmebåndene slik. Da kan det hjelpe å redusere dosen, eventuelt redusere antall doseringer per dag. Forsøket med aerosol inhalert via kolbe er også et godt forsøk fra din lege. For å sjekke ut at det virkelig er Seretide som virker slik på deg, kan det være lurt å slutte med denne medisinen noen dager, men forsetta med Spiriva. Hvis hesheten da gir seg vet du hva som er årsaken. Mindre hyppig kan også Spiriva gi heshet, men det vanligste er altså kortisonholdige medisiner. Det er ikke alltid at kortisonbehandling er nødvendig ved kols, og det fins flere medisiner med langtidsvirkende beta-agonister (medisin som åpner bronkiene) som kan benyttes hvis ikke Spiriva er effektivt som eneste medisin. I andre tilfeller kan man velge et medikament med en gang dosering per døgn, eventuelt skifte til et kortisonpreparat som ikke gir samme tendens til heshet, for eksempel ciklesonid. Så her finnes flere muligheter! Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar