Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. november 2015. Referansenummer: 9244

Lunge

Hoste og lungefibrose

Hei, Jeg har diagnose lungefibrose, har siste halvår vært oksygenbruker 24 t i døgnet. i den siste tiden er jeg plaget med slim ( blankt skum ) som kommer når jeg legger meg, får da hosteanfall som kan vare opptil 30 minutter. Det samme skjer når jeg står opp om morgenen. Tidligere brukte jeg cosylan, men har ikke brukt det nå, for jeg tenker det er viktig at slimet kommer opp. Er det andre ting som kan brukes? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Lungefibrose pleier ikke gi særlige slimplager, men oftere tørrhoste. Hosting av slim kan skyldes irritasjon av bronkienes slimhinne. Noen ganger kan inhalasjonsbehandling med enkelte medisiner som brukes for astma eller kols virke gunstig, enten ved å bedre transporten av slim i bronkiene slik at det kommer opp og ikke blir liggende til du inntar liggende stilling. Eller eventuelt en medisin som demper reaksjonen i slimhinnen, alternativt påvirker dannelsen av slim. Det dreier seg her om flere alternative typer medisin som eventuelt må prøves ut hos den enkelte for å se om det virker. Ellers er jeg helt enig med deg i at slim bør komme opp, og at det i utgangspunktet er særlig tørrhoste som bør behandles med sterke hostedempende midler. Men hvis andre ting ikke virker, kan det være indisert med et hostestillende middel når man plages av langvarige hoste uten å få opp så mye.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar