Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. november 2015. Referansenummer: 9229

Lunge

Obstruktiv og restriktiv lungesykdom, hva er forskjellen?

Hei! Jeg har fått diagnosen astma med restriktive lunger. Jeg er 160 cm - 70 kg Jeg blir fort sliten så jeg ønsker meg bedre kondis, men klarer kun å presse meg (gå fort) i max 3 min før jeg må hvile tilsvarende. Tilsammen 20 min intervall. Jeg har trent 3-4 ganger i uken, (ca 45 min økter) i over 1 år nå. Kan klare å gå ca 4 km i jevnt rolig tempo. Jeg røker ikke. Bruker fast Seretide morgen og kveld + Ventoline før trening og ellers ved behov. Hva er egentlig forskjellen mellom obstruktive og restriktive lunger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Astma er en obstruktiv lungesykdom. Det innebærer at luftstrømmen er bremset fordi bronkiene er trangere enn normalt. Ved astma varierer det. Ved kols er bronkiene trangere hele tiden. Restriktiv lungesykdom betyr at lungevolumet er mindre enn normalt. Man kan se dette for eksempel ved bindevevsdannelse i lungevevet, såkalt lungefibrose. Andre ganger kan lungene være mindre av andre årsaker, for eksempel ved uttalte skjevheter i ryggen eller ved at brystkassen kan ha en form som presser lungen sammen, for eksempel ved traktbryst. Trening må tilpasses individuelt, men er uansett viktig for å oppnå best mulig fysisk kapasitet. Samtidig er det viktig at behandlingen av lungesykdommen er så god som mulig for å gi lungene best mulig funksjonsnivå. Håper dette var svar på det du ønsket å vite.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar