Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. november 2015. Referansenummer: 9097

Hjerte/kar

Tia anfall / drypp

Hei. For en god del år siden hadde jeg en skremmende opplevelse. Var i et badeland og satte meg i boblebadet og skulle slappe av. Plutselig følte jeg meg så rar, ble veldig kvalm og ble lam i halve ansiktet, klarte ikke å snakke ordentlig siden den ene siden av ansiktet "hang". Kom meg opp og fikk satt meg i en stol og husker at jeg begynte å gråte fordi jeg var så redd. Det gikk over av seg selv etter en stund og kontaktet aldri lege pga dette. Kan det ha vært et lite drypp ? Har alltid hatt mye hodepine og migrene.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Slik du beskriver opplevelsen, kan det tyde på at du har hatt et drypp.Drypp eller TIA er et forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen. På folkemunne kaller vi det drypp eller hjernedrypp.Et drypp oppstår på samme måte som et hjerneslag, som skyldes en blodpropp i hjernen (et hjerneinfarkt), men ved et TIA anfall vil symptomene forsvinne i løpet av minutter opptil 24 timer. I de de fleste tilfellene forsvinner symptomene innen én time.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få sjekket om du er i risiko for å få et hjerneslag.

Mange av risikofaktorene ved drypp kan påvirkes av livsstilen. Den beste måten å forebygge drypp eller hjerneslag på, er å kjenne til de viktigste risikofaktorene og leve sunt i forhold til disse: 

  • unngå røyking
  • spis sunt
  • begrens mengden alkohol
  • vær i fysisk aktivitet

Dersom du har høyt blodtrykk, er det viktig å følge opp eventuell behandling igangsatt av lege.

Mistenker du at du har fått et drypp, er det veldig viktig at du umiddelbart kontakter lege. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling  

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar