Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. november 2015. Referansenummer: 9104

Hjerte/kar, Kosthold

Fastende lipider og normale verdier

Hei, hva er fastende lipider, og hva kan jeg gjøre for å få normale verdier?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 10. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Et fellesnavn for kolesterol og andre fettstoffer er lipider. Et slikt fettstoff kalles trigycerid og når dette skal måles i blodet, må man faste 12 timer på forhånd. Det er ikke nødvendig når man skal måle kolesterolverdiene HDL , det gode kolesterolet og LDL det dårlige.

Har du fått konstatert forhøyede verdier, vil et sunt levesett kunne redusere sjansen for kolesterolavleiringer og blodpropp. Fysisk aktivitet bidrar til å redusere forhøyet kolesterolnivå og vi anbefaler å være i fysisk aktivitet 30 minutter hver dag. Kostholdet er også viktig. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du gå inn på våre nettsider www.lhl.no.  Der finner du informasjon om kolesterol, fysisk aktivitet og kosthold.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar