Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. november 2015. Referansenummer: 9201

Hjerte/kar

Angina, småkarsykdom, høyt blodtrykk

Hei. Har gjentatte anginasmerter. Stents på Feiring for 3 år siden. Nå i tilegg høyt blodtrykk, 110/170 mmHg på 24 timers måling, med ankelødem. Gått noe ned nå. Ny innleggelse, ble hentet på jobb med brystsmerter 3 uker siden. Negative prøver, alltid hatt lavt troponin, selv ved infarktet. Skal nå til hjertescintigrafi med ioner, de tror det er de små blodårene til hjertet.

Spørsmålet er: kan det hjelpe med bypassoperasjon ? Du har nevnt at kalsiumblokkere kan hjelpe. Føler vi virrer rundt med plager uten få god nok hjelp, alle gjør litt men forstår det ikke er lett.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei, og takk for spørsmålet! Fint at du blir fulgt opp og skal ha videre undersøkelser av kransårene dine. Bypass hjelper dessverre ikke ved små-kar sykdom, fordi nye årer kun kan sys på relativt store "mottakerårer" i hjertet. Du nevner blodtrykket, og det er et viktig poeng. Ved høyt blodtrykk bruker hjertet med surstoff, og anginasmerter kan forverre seg. Hevelse i ankler kan også ha med vedvarende høyt blodtrykk å gjøre, fordi hjertet ikke lenger klarer å fungere optimalt som "pumpe". Etter mitt skjønn er det meget viktig for deg å få blodtrykket under kontroll, og jeg vil anbefale at du justerer opp medisinene etter en god plan sammen med interessert fastlege eller hjertespesialist. Kalsiumblokkere kan virke både på blodtrykk og mot angina, men kan hos enkelte gi bivirkninger med hevelse rundt ankler. Det finnes god behandling mot høyt blodtrykk og mot angina, så det er all grunn til å holde motet oppe! Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar