Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. oktober 2015. Referansenummer: 8811

Hjerte/kar

Anfall med hurtig puls fra barnealder.

Hei. Er en kvinne på 49 år, som siden barndommen med jevne og ujevne mellomrom får anfall med hurtig hjerterytme. Startet da jeg var 8-10 år, da jeg plutselig opplevde at det svartnet for øynene mine, etterfulgt av at hjertet "løp løpsk". Det ble tatt ekg og eeg uten funn, med konklusjon nervøst hjerte. Jeg har forsåvidt godtatt det, har aldri vært redd, men jeg blir allikevel såpass dårlig når dette skjer at jeg stiller spørsmålstegn ved om dette er riktig. Jeg kaldsvetter, får melkesyre i hele kroppen, bare det å løfte armen er tungt, det blir tyngre å puste. Opp gjennom årene har jeg taklet anfall ved å ta et par dype innpust og holde pusten, det har som oftest fungert hvis jeg får gjort det med en gang anfall starter. Ikke alltid like lett, hvis man er blant folk gjelder det å snike seg unna først, vil ikke ha noen oppmerksomhet rundt dette. Ingen regelmessighet eller utløsende faktorer, anfall kan starte i ro eller i aktivitet, når jeg sover, om jeg har hikke, bøyer meg for å ta opp noe mm. Problemet nå er at anfallene har blitt vanskelige å stoppe, metoden min fungerer ikke like godt lenger. Anfall kan da vare opp mot to timer, jeg blir enda dårligere, og det kjennes som jeg har en stram reim rundt brystkassen som hindrer meg i å puste. Anfall har aldri blitt registrert, det er jo ikke så lett å få til, og jeg vil ikke kontakte sykehus når det skjer, vil ikke være til bry pga en filleting som sikkert har gått over innen de får registrert noe. Med blodtrykksmåler har jeg hjemme fått registrert et anfall selv: med regelmessig rytme på 199 under anfall og uregelmessig rytme på 116 etter anfall. Føler meg slapp, har moderate brystsmerter etter anfall. Har ellers følt meg ute av form siste året, prøver å trene regelmessig, men har mye mindre å gå på nå, blir tom og kommer raskt opp i puls på 180-187. Men den pulsen er jo ikke anfall, stiger og synker gradvis. Hadde ekg-ukesregistrering for to år siden uten funn. Skal nå ha 72-timers registrering, men "frykter" at det også blir uten funn, og at det da blir oppfattet som jeg overreagerer. Jeg er litt oppgitt. Mener jeg ikke overreagerer, har i alle år taklet dette uten å involvere andre, siden det jo bare er "nervøst hjerte". Men - etter som årene går blir jeg litt urolig med tanke på risiko for hjerneslag og hva denne belastningen gjør med hjertet mitt over tid. Håper dere kan gi meg noen råd om veien videre for å få dette skikkelig utredet, føler jeg ikke blir tatt helt på alvor og er nå både rådvill, fortvilet, og bittelitt redd :) Takknemlig for svar. Mvh JB

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Det du forteller kan passe godt med såkalt "ekstra ledningsbane" i hjertet. Dette er ikke farlig, men gir typisk anfall med rask puls slik du så godt forklarer, og noen ganger kan "knep" få anfallet til å gå over. Selv om du bare har fått registrert anfallet med blodtrykksmåler vil jeg anbefale at du forklarer dette for legen din og får en henvisning til såkalt "elektrofysiologisk undersøkelse ved hjerteavdeling". Da kan de kartlegge den ekstra ledningsbanen nøyaktig og evt. behandle (ablasjon) i samme seanse. Hvis man velger å behanlde er det oftest vellykket med > 90% suksess. Et evt. inngrep skjer uten narkose via en blodåre. Skulle du få et anfall i ventetiden vil jeg sterkt anbefale at du tar kontakt med fastlege/legevakt umiddelbart for å få anfallet på EKG, det vil lette arbeidet for de legene som evt. skal gjøre inngrepet på sykehuset. Enkelte velger å  ikke operere/abladere for denne tilstanden pga milde/sjeldne anfall, mens andre har god hjelp av medisiner (betablokkere).

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar