Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. oktober 2015. Referansenummer: 8771

Blodtrykksmedisin ved for høy kalium

Jeg har i svært mange år brukt Aprovel som blodtrykksmedisin, men så viser blodprøver økt kaliumnivå i blodet. Derfor vil fastlegen endre medisin og har foreslått enten Amlodipin eller Cardidilol. Jeg har også diabetes 2 og den vanligste bivirkning for Cardidilol er økt blodsukker står det og det gjør meg skremt. Dessuten her jeg litt frykt for betablokker. Er det mulig å gi en anbefaling om hvilken av disse to medisinene som vil være mest nyttig for meg å bruke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Kalium er en av kroppens viktigste elektrolytter, og blir holdt innenfor riktige nivåer grunnet et nøye samspill mellom mange ulike prosesser. Både for lav og for høy kalium kan være farlig og gi forstyrrelser av hjertefunksjonen. I verste fall hjertestans. 

Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av kalium, og endel blodtrykksmedisiner griper inn i denne mekanismen. Aprovel er et slikt medikament, og hos noen pasienter kan det føre til for høye kaliumverdier. Da er det vanlig å enten redusere dosen til medisinen, eller bytte den helt ut, slik legen foreslår. 

Carvedilol er en kombinert alfa- og betablokker, og brukes til å behandle blodtrykk. Problemer med regulering av blodsukkeret kan være en bivirkning. Amlodipin har ikke høyt eller lavt blodsukker som mulig bivirkning, og er kanskje et bedre alternativ for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar