Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8945

Hjerte/kar

Flimmer og bruk av xarelto

Har hatt atrieflimmer i 22 år og gått heletiden på Sotalol. Men har hatt langvarige sinusrytmer inntil nå. Det siste halvåret mer kronisk flimmer. Har idag begynt på xarelto 15mg. Normalt blodtrykk, aldri røkt, slank osv. Var hjertefrisk da jeg ble diagnostisert. Anbefaler du meg å oppsøke en hjertespesialist før oppstart?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Atrieflimmer er vår vanligste rytmeforstyrrelse, og mange lever utmerket med dette. I endel tilfeller kan operasjon (ablasjon) være aktuelt. Flimmer kan øke risikoen for hjerneslag, og avhengig av andre risikofaktorer kan det være aktuelt å gi et blodfortynnende preparat som effektiv forebygging. Xarelto er ett av flere slike preparater. Alder > 65 år regnes i seg selv som en risikofaktor og medfører ofte oppstart av slik medisin. Du trenger ikke å dra til hjertelege i forhold til oppstart av xarelto, men det er viktig at du får en god samtale med legen din om hva bruken av medikamentet innebærer i praksis. Hvis du har svært plagsom flimmer og/eller tenker på muligheten for ablasjonsbehandling (operasjon), ville jeg ha bedt om en henvisning eller oppsøkt en privat kardiolog.



Vis alle spørsmål og svar