Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. oktober 2015. Referansenummer: 8677

Hjerte/kar

Gjennomgått TIA, LDL-mål.

Hei. Har nå gått på Atorvastatin 80mg siden midten av august, etter Tia/forbigående drypp. Har diabetes og høyt blodtrykk. 70prosent tett halspulsåre, og fortsatt på utredning etter andre tette årer. Er kvinne på 56 år. Hatt diabetes i 43 år. Nå er ldl på 1.4 og det andre på 3.1. Er det da på tide med litt mildere tabletter ? På forhånd takk for svar...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. I forhold til kolesterolet så er vi i din situasjon fornøyd med LDL verdi < 1,8. Det betyr at du kan førsøke en mildere styrke på atorvastatin, f.eks. 40 mg med kontroll av blodprøver etter noen uker. Kolesterolet er selvsagt bare en av flere vesentlige faktorer, og vi må tenke helhetlig når vi skal forebygge nye episoder av hjerte-kar sykdom hos deg. Blodtrykket og blodsukkeret må selvsagt være under god kontroll, og så gjelder det å etablere gode vaner for livsstilen med trim, hjertevennlig kosthold og evt. røykeslutt.  Lykke til! 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar