Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. oktober 2015. Referansenummer: 8682

Lunge

Gradering av kols

Jeg har en mor med sterk kols .hun mener selv å ha grad 4 .Hvor mange graderinger har kols.Hun er blitt meget depresiv og tenker mye på døden,da hun har store pusteproblemmer .Det er så vondt for oss barna

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. oktober 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen, som jeg forstår er en vond og vanskelig situasjon. Sykdommen kols graderes i 4 grader, men det kan være ganske store forskjeller innad i en grad. Kols er  en samlebegnelse for flere kronisk obstruktive lungesykdommer, så  sykdomsforløpet kan være ganske så varierende. Undersøkelser viser at en  stor andel av de kols syke  sliter med depresjon, viktig å få inn hjelp. Du/dere er hjertelig velkommen til å ringe oss på kolslinjen for å få en mer utfyllende samtale rundt situasjonen. Tlf 800 89 333 åpen mandag til fredag fra kl 12 - 15.

Mvh Hilde

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar