Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. oktober 2015. Referansenummer: 8814

Hjerte/kar

Klaffefeil og redusert lungefunksjon.

Jeg er en kvinne på 44 år. For seks år siden fikk jeg påvist en klaffefeil og følges nå opp med noen års mellomrom mht utviklingen av denne. Legen sier at denne må opereres på sikt – kanskje når jeg er i 50 eller 60 årene. Samtidig ble det målt redusert lungekapasitet på under 80 %. Legen (det var en annen, men på samme sted, som gjorde denne testen) mente dette skyldtes astma og jeg ble testet på nytt etter bruk av inhalator, men uten at dette hadde en virkning. Det ble ikke fulgt opp videre. Det siste året har jeg følt meg mer sliten uten at noe i livet mitt skulle tilsi det. Jeg opplever også at jeg stadig får sykdomsperioder preget av hoste og utmattelse, men med liten grad av øvrige forkjølelsessymptomer. Periodene strekker seg over lang tid og det tar tid før jeg kommer meg igjen. Jeg blir dermed gående å hangle mye av tiden. Jeg blir også tungpustet og føler innimellom at jeg ikke får tilstrekkelig luft. Ofte er det mer utpreget når jeg ligger enn sitter. Jeg lurer på om klaffefeilen og den reduserte lungekapasiteten kan ha noen sammenheng? Ellers er jeg usikker på hva den reduserte lungekapasiteten skyldes? Det er ca et halvt år til jeg skal på ny kontroll for hjertet – bør jeg gå til legen før dette? Eller bør jeg ta tak i dette med luftveisproblemene som en adskilt sak?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det kan teoretiskvære en sammenheng mellom lungefunksjon og klaffefeil, men dette er oftest kun ved langtkommet klaffesykdom og hjertesvikt. Mest sannsynlig har du en annen årsak til lungeplagene, og jeg vil klart anbefale at du får en ny vurdering av lungelege. Fastlegen din kan forøvrig ta en blodprøve som kan være nyttig for å vurdere hjertet i en slik situasjon som du beskriver, for å utelukke hjertesvikt. Prøven heter pro-BNP. Bra at du tar initiativ til å avklare symptomene.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar