Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. oktober 2015. Referansenummer: 8671

Hjerte/kar

Kolesterolbehandling

Jeg er blitt foreskrevet stantiner for å redusere høyt kolesterol, men jeg ønsker ikke å utsette meg for mulige bivirkninger. Kan k2 vitamin fungere kolesterolsenkende?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder hjertet, så brukes statiner hovedsakelig for to pasientgrupper:

1) Den ene gruppen er de som har høyt kolesterol, og i tillegg en viss øket risiko for å utvikle hjertesykdom i fremtiden. Dette kaller vi for primærforebygging. Hensikten er å reduserer faren for fremtidig hjertesykdom. Hvorvidt du er en pasient med slik øket risiko, kan fastlegen din finne ut ved å bruke spesiallagde kalkulatorer (som finnes på nettet). Basert på hvor mange andre risikofaktorer du har (feks røyking, arv, diabetes, høyt blodtrykk, fedme), kan fastlegen avgjøre om du havner i gruppen som skal ha statiner eller ikke. 

2) Den andre gruppen er de som allerede har utviklet hjertesykdom. Enten at de har hatt hjerteinfarkt, eller at undersøkeler har bekreftet at de har syke kransårer på hjertet. Statinbehandlingen i denne gruppen kalles for sekundærforebygging. Hensikten er å redusere faren for nye infarkter, og å bremse videre utvikling av sykdommen. 

Store forskningsstudier har vist at statiner er effektive i begge disse gruppene. K2-vitamin har ingen slik vitenskapelig dokumentasjon. 

Så hvis legen din har satt deg på et statin, er det antageligvis en svært god grunn til det, og det beste er å følge legens råd. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar