Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8946

Lunge

Langvarig hoste

Hoste. Jeg er en mann på 63 år. Jeg har røkt i mindre omfang i mange år, men har kuttet helt ut for 4 år siden. Mitt problem er at jeg hoster mye i dagtimene, noe som startet desember 2013, forsvant igjen over sommeren 2014, men som er kommet tilbake og vedvart over vinteren 14/15. Jeg har søkt egen lege to ganger uten at det har endret noe. Min lege har sendt meg videre og jeg har vært igjennom følgende utredninger/behandlinger uten at det har hjulpet eller gitt noe svar: Allergitest, skanning av hals og overkropp, røntgen-bilde av lunger, kraftig antibiotika behandling og bruk av inhalator i en periode. Video undersøkelse av hals og svelg Det er en eller annen form for irritasjon som initierer hosten, uten å frembringe mye slim. Somme tider kan en kraftig kremting være tilstekkelig til en midlertidig avhjelpning. Til tider har jeg kanskje også inntrykket av at det er en hoste som starter ved en aller annen nervøs reaksjon. Ellers fører jeg et aktivt liv, er på trenings senter 3 gange om uken, og på de øvrige dager tilbringes ofte en time ute på sykkel eller gåturer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan ha mange årsaker, og det hender at man ikke finner en sikker årsak. Astma og kronisk bronkitt er vanlig årsaker, men ofte finner man bare en økt følsomhet i bronkiene som forklaring. Noen ganger kan man behandle det, og særlig hvis det har sammenheng med astma. Andre ganger finner man forandringer i bronkiene ved bronkoskopi.

Utredningen av hoste er ikke enkelt, og ofte er forskjellige spesialister inne bildet. Ofte finner man dessverre ikke ut av det. Hvis det forverrer seg over tid kan det være grunn til nye undersøkelser.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar