Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. oktober 2015. Referansenummer: 8987

Hjerte/kar

Skremmende hjerterytmeforstyrrelse

En skremmende arytmi! Hei! Jeg ble diagnostisert med ventrikulære ekstracystoler (VES) for ca to år siden. Disse ble da fanget opp på EKG etter ca tre år.

Innimellom, også de siste to årene har jeg hatt en kortvarig (3 sekunder) arytmi hvor hjertet bare "dirrer" i halsen. Jeg har da klemt av ved halspulsåren og hjertet har dunket normalt igjen. Nå har denne arytmien økt i lengde og har kommet med 12 dagers varighet. Jeg har begge gangene hatt meget høy puls samtidig som den virker uregelmessig. Jeg blir svimmel, det strømmer varme ut i begge fingrene og jeg må hive etter pusten. Etter ca 1 minutt har det slått om til Sinus, men da fremdeles med høy puls.

For snart to år siden fikk jeg gjort en ultralyd av hjertet uten unormale funn. Det ble dessuten gjort arbeidsekg som endte i en myokardscintigrafi pga at de på AEkg så iskemiforandringer. Myokardscintigrafien viste ikke noe unormalt. Dette er 1 1/2 år siden. Jeg er nå redd for denne nye arytmien. Mest redd for å falle død om såklart for jeg er "bare" 41 år og mor til tre flotte jenter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert beskrivelse av plagene. Det virker som om du har hatt en grundig og fornuftig utredning, og denne har vist fine resultater. Dette er betryggende og beroligende. 

Jeg skjønner selvsagt din frykt for å falle plutselig om. Det første du skal vite er at slik er uhyre sjeldent. Hvis du i tillegg ikke har hatt noen andre slike tilfeller med plutselig død i familien, er sjansene enda mindre for deg. 

Når det gjelder arytmier - hjerterytmeforstyrrelser - så finnes det mange ulike. Noen er farlige, men de fleste er ufarlige. For pasienten vil de ofte oppleves likt, og derfor er vi helt avhengige av å se dem på et EKG. Det betyr at neste gang du får en slik rytme, må du raskt komme til lege slik at det kan tas EKG. Ved å studere artymien på et EKG, kan vi si hvilken type det er og hvordan den skal behandles. 

Hvis de varer for kort til at du kan komme til lege, bør du få deg henvist til en 24-timers EKG-test. Denne registrerer hjerteaktiviteten din i et helt døgn, og kan kan fange opp arytmien når den kommer. Testen gjentas til man fanger opp arytmien. Be legen om henvisning. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar