Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. oktober 2015. Referansenummer: 8916

Lunge

Tbc som årsak til skuldersmerter og nedsatt almentilstand?

Hei Jeg har de siste 2 år vært svært plaget av smerter i skulder, albue og håndledd. Jeg har blitt behandlet av kiropraktor i flere omganger uten å oppleve lengre lindring av smertene. Diagnose per i dag er: rotaror cuff syndrom pga belastningen i jobb. Saken er at min far hadde tuberkulose som mest sannsynlig lå latent hos ham over flere år. Denne ble diagnostisert for 3 år siden gjennom lungebiopsi. Sykdommen ble oppdaget etter han ble betraktelig dårligere pga emfysem og var i rimelig dårlig form og ble innlagt pga pnuemoni. Hele familien ble testet med mantoux og blodprøver. Fordi jeg er sykepleier og har vært utsatt for testing tidligere slo mantoux-testen kraftig ut på meg (6 cm) og jeg gjennomgikk rtg og blodprøver. Disse var etter hva jeg forstod negative og smittevernlege i kommunen antok at utslag kom fra tidligere testing. Jeg har aldri opplevd symptomer på lungetuberkulose. Men er tidvis varm lokalt i ledd, hatt mye nattesvette, nedsatt matlyst som har ført til vekttap. Kiropraktoren behandler meg i dag med trykkbølgebehandlig uten særlig effekt. Kortisoninjeksjon hos fastlege i bursa var også uten effekt. Mitt spørsmål er om det er urealistisk av meg å tenke tuberkulose i skulder? Er jeg ute på viddene? Mvh Linda

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Rotator cuff syndrom er en velkjent tilstand som kan gi mye plager over tid.  Jeg går ut fra at du også har hatt belastninger som kan gi et rimelig grunnlag for diagnosen. Det er nok sjelden at tuberkulose gir disse symptomene, og det virker mindre sannsynlig hvis symptomene er i god overensstemmelse med det man forbinder med rotator cuff syndrom. Dine øvrige generelle symptomer med nattesvette mm kan det likevel være fornuftig å forfølge videre. Man kan jo også tenke på andre mulige differentialdiagnoser som eventuelt kan  forklare hele bildet. I utgangspunktet virker vel tbc-diagnosen ikke sannsynlig, men må evt være med blant mulige diff.diagnoser når man undersøker videre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar