Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. oktober 2015. Referansenummer: 8935

Lunge

Astma, forkjølelse og stramme brystmuskler

Hei. Jeg har astma og har vært en del tett i pusten i det siste pga forkjølelse. I etterkant av forkjølelse føler jeg meg ofte tett, og kjenner at musklene rundt brystkassen er stramme.

Kan jeg kjenne meg tett i pusten pga at musklene er så stramme, uten at jeg egentlig er tett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

En forkjølelse kan henge i en stund og merkes på pusten i etterkant. Det er vanlig at man tar mer medisin i faser hvor pusten blir påvirket av f.eks forkjølelse. Derfor er det viktig å trappe sakte ned til den vanlige dosen igjen. De stramme musklene rundt brystkassen kan komme av et uhensiktsmessig pustemønster, dvs at man ikke puster dypt nok og helt ned i magen og overbelaster musklene som ligger mellom brystbeina fordi man hoster og er tung og tett i pusten. Hva som er hva er det viktig at du finner ut av. Snakk med legen din om det finnes noe astmakurs eller lignende i nærheten av der du bor eller om du trenger et opphold på f.eks Glittreklinikken 
Der lærer man å leve best mulig med sin lungesykdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar