Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. oktober 2015. Referansenummer: 8937

Hjerte/kar

Atrieflimmer. Nattlig oppvåkning, uvel og sliten.

Hei ! Jeg har i dag fått vite at jeg har hjerteflimmer og hjertebank. I den forbindelse så er det litt som jeg lurer på. Fikk ikke tid å spørre legen på sykehuset i dag, da han nok ikke hadde tid. Så kanskje dere kan svare meg?

Jeg er en dame på 49 år som har hatt symptomene i flere år, men ikke helt skjønt hva det har vært. Jeg har høyt blodtrykk og migrene, er ellers frisk og rask.
I over lang tid ( år ) så har jeg blitt veldig fort sliten av ingenting og nå lurer jeg på om dette kan være pga hjerteflimmer og om dette kan komme til å bli bedre når jeg nå begynner på medikamenter.

Når jeg blant annet går på fjellet i Lofoten (noe som jeg gjør kun når jeg er hjemme i Lofoten på ferie) er det ikke lange stykket jeg går før jeg blir uvel, svimmel og generelt dårlig og må sette meg ned for å få igjen pusten og komme meg. Er dette noe som kan komme av hjerteflimmer og kan det bli bedre når jeg begynner på medikamenter?

Jeg er ikke en som går på treningsstudio men i løpet av en dag så kan jeg gå fra ca. 8000 til 17000 skritt. Jeg jobber i butikk og går veldig mye i godt tempo på jobb . Er dette for lite trening? Burde jeg gjøre noe mer? Er ikke så glad i trening, men det kan jo komme av at jeg blir så utrolig fort sliten.

Jeg har hjerteflimmer og hjertebank på natten, noe som ble påvist i undersøkelsen. Jeg sover urolig og kan våkne flere ganger i løpet av en natt, kan dette ha en sammenheng med hjerteflimmer og hjertebank ? Håper på snarlig svar. Tusen takk på forhånd!!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du er ikke aleine om å ha flimmer, dette er den klart vanligste rytmeforstyrrelsen i befolkningen og rammer ca 1/4 av alle mennesker i løpet av livet. Det er bra tilstanden er oppdaget siden det finnes god behanlding, enten i form av medikamenter eller en liten operasjon (ablasjon). Flimmer kan godt forklare slitenhet, men det kommer blant annet an på hvor rask pulsen din er ved anstrengelse. Det kommer selvsagt også an på om du har flimmer hele tiden eller bare av og til. Du kan ha et forsiktig håp om bedring etter oppstart av medikamenter. Flott at du går mye i løpet av en dag, du trenger heller ikke være redd for å trene aktivt eller å "ta deg ut" i forhold til hjertet, tilstanden er ikke farlig! Dersom du har nattlige flimmer-anfall kan dette medvirke til urolig søvn. God bedring!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar