Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. oktober 2015. Referansenummer: 8730

Hjerte/kar, Lunge

Alvorlig kols og flyreise

Hei. Min far har stadiet 4 i kols og har 25 prosent lungekapasitet. I tillegg har han hjerteflimmer, spesielt om morgenen. Han har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger i løpet av 6 mnd. både pga hjertet og kols. Har hatt 2 små hjerteinfarkt. Han bor alene og ofte blir han redd og stresset, da blir han sykere. De sier også på sykehuset at han har 94-95 % oksygen i blodet (den som måler med en slik på fingeren). Et lite eksempel: etter at han akkurat har tatt ventolin i forstøver, og venter 5 min., kan han gå 25 meter, så må han sitte og hvile. Da har han ikke pust.

Hans største ønske nå er å få dra med kjæresten til Gran Canaria, til varmen og alle venner der nede. Hva kan vi bistå med for å få til dette? Jeg ønsker at han får med seg oksygen eller en person med helseutdannelse som kan bistå han på reisen. Han tror dette blir den siste reisen han gjør.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt eksempel beskrivende nok situasjonen ganske godt. Jeg vil anta at han under anstrengelser vil ha et ganske lavt oksygennivå i blodet. Dette skyldes nok både nedsatt lungekapasitet og samtidig hjertesykdom. Dette vil være enda mer uttalt i forbindelse med en flytur hvor flyet går høyt og trykket i kabinen synker en del, til tross for trykkabin. Jeg antar derfor at han vil være avhengig av oksygentilskudd i forbindelse med en lengre flytur. Dette må man imidlertid få undersøkt ved å få gjort en HAST-undersøkelse. Man må få en henvisning fra fastlegen for å få en slik undersøkelse. Det er en simulasjon av en flytur ved å la pasienten puste i en luftblanding som tilsvarer det man har i flykabinen. Da kan man måle direkte hvilken innvirkning dette har på kroppen i ro og under anstrengelser. Så kan man bestemme om det er nødvendig eller ikke med oksygentilskudd (fra bærbar oksygenekstraktor). Nødvendig utstyr bestilles fra den poliklinikken som gjør undersøkelsen. Leie av utstyret dekkes av det offentlige. Ved for lang ventetid på en lungepoliklinikk kan man eventuelt få dette gjort mot å betale selv, for eksempel på Glittreklinikken.

Ellers kan det virke som det kan være fornuftig at noen hjelper ham, og selvfølgelig helst en som har erfaring med mennesker med lungesykdom. En sykepleier vil oftest være det beste, men jeg kjenner ikke til offentlige ordninger som gir støtte til dette. Så det betyr eventuelt at man må ordne dette privat.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar